Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailu

"Pienituloinen, työtön, eläkeläinen, velallinen, yksinhuoltaja, opiskelija... ja köyhä?"

Köyhyyshankkeen tausta lyhyesti

Ajatus köyhyyttä käsittelevästä kirjoituskilpailusta syntyi vuonna 2005 pitkän linjan kansalaisaktivistin, tohtori Ilkka Taipaleen, myötävaikutuksella. Taipaleella oli sormensa pelissä, kun syksyllä 2005 Anna, Juha ja Meri tapasivat toisensa Mäntsälän pelloilla leikkimielisen kyntökilpailun merkeissä. Ajoimme traktorilla ja puhuimme maailmanparantamisesta. Mietimme: miten köyhän ääni tulisi nykymenossa kuulluksi?

Päätimme toimia. Köyhyyttä käsittelevä kirjoituskilpailu koettiin sopivaksi toimintamuodoksi. Kirjoitusten keruu alkoi keväällä ja päättyi syksyllä 2006 ahkeran tiedottamisen jälkeen. Saapuneet 850 köyhyystekstiä yllättivät työryhmän siinä määrin, että tekstien läpikäyminen päättyi vasta helmikuussa 2007. Maaliskuussa 2007 julkistimme kirjoituskilpailun tulokset. Urakka on ollut välillä uuvuttava, mutta samalla hyvin palkitseva ja opettavainen.

Työryhmä

Anna-Maria Isola - Yhteiskuntatieteilijä ja äiti. Valmistelee väitöskirjaa syntyvyyden diskursseista Suomessa ja Venäjällä. Kiinnostunut ihmisten tarinoista, hyvän elämän edellytyksistä ja käsitöistä. Uskoo kansalaistoimintaan sekä yksittäisten tekojen voimaan.

Meri Larivaara - Lääkäri ja antropologi. Kirjoittaa väitöskirjaa naisten lisääntymisterveyspalveluista Pietarissa. Kiinnostunut köyhyyden poistamisesta, hyvinvointitutkimuksesta, terveyseroista, kirjallisuudesta, muotoilusta ja kuvataiteesta. Käytännön toimena huono-osaisuuden lievittämiseksi kirjoittanut eläkelausuntoja työkyvyttömille pitkäaikaistyöttömille Porvoossa. Välivuosi Yhdysvalloissa, syksy savimajassa Tansanian maaseudulla ja kevät Pietarissa ovat kasvattaneet järkähtämättömäksi pohjoismaisen hyvinvointivaltion kannattajaksi.

Juha Mikkonen - Kansalaisjärjestöaktiivi ja verkkaisesti etenevä yhteiskuntatieteiden opiskelija. Joskus hidas, mutta ei tyhmä. Nuorempana työskennellyt muun muassa IT-alalla. Nykyään häärää monessa mukana, mutta saa silti aina välillä jotakin aikaan. Kiinnostunut köyhyydestä, terveyserojen kaventamisesta ja käytännön toiminnasta. Vieraili Toronton yliopistossa opiskelemassa kansanterveystiedettä, ja havahtui yhä vahvemmin huomaamaan kuinka vahvasti vähäosaisuus ja pahoinvointi liittyvät toisiinsa. Lähiaikoina ajatellut elvyttää sisäisen harrastelijavalokuvaajansa (ks. kuva Hakaniemen torista yllä).

Voit lähettää meille palautetta osoitteeseen:


Avusta kiitämme erityisesti Lauri Vuorenkoskea, Katri Söderiä, Anna-Riikka Carlsonia ja kaikkia kilpailun järjestämistä tukeneita järjestöjä. Suurin kunnia kuuluu luonnollisesti kaikille niille kansalaisille, jotka meille kirjoittivat. Kiitos.

[Takaisin etusivulle]


Päivitetty 16.3.2007